
דילמות אתיות בייעוץ חינוכי
תקציר
עבודתה של היועצת החינוכית מורכבת מאוד. היא פועלת בסביבה של המוסד החינוכי על כל רבדיו ובסביבה הקהילתית, ובכל אלה עליה לתמרן במקצועיות ועל פי אמות מידה אתיות. הזיקות שלה מגוונות ביותר: לתלמיד, לכיתה, למורה, למורים, להנהלת בית הספר, להורי התלמיד ולהורי קבוצת התלמידים, לקהילה, לפעמים לשבט ולחמולה, למחלקת החינוך ולעירייה, למשרד החינוך, לפיקוח של שפ"י (שירות פסיכולוגי ייעוצי) ולפיקוח על המוסד. נאמנותה צריכה להיות נתונה לכולם, אך לא תמיד זה אפשרי כי האינטרסים של כל הנפשות הפועלות אינם מתיישבים זה עם זה. מכאן ההכרח לפתח יכולת לתמרן בדרך הגיונית ואתית בים סוער מלא מכשולים.
ספר זה הוא ראשון מסוגו המוקדש ליועצת החינוכית, ומבקש לעזור במציאת פתרונות לדילמות אתיות שאתן היא מתמודדת.
הספר מיועד לציבור היועצות החינוכיות, למנהלי בתי ספר ולכלל המורים וההורים.
ד"ר גבריאל וייל הוא פסיכולוג חינוכי וקליני. היה מנהל השירות הפסיכולוגי החינוכי נתיבות שדות נגב ופסיכולוג ראשי במרכז לבריאות נפש של משרד הבריאות בבאר שבע, מורה לאתיקה מקצועית במסגרות אקדמיות שונות ומחבר שותף (יחד עם ד"ר יהודית אכמון ופרופ' גבי שפלר) לספר מקצועיות אתית בפסיכותרפיה.
טליה חדד היא יועצת חינוכית, ומשמשת כיום יועצת בכירה במחוז דרום. שימשה בתפקידים שונים כיועצת ומדריכה, בין השאר הדרכה במצבי לחץ בשירות הפסיכולוגי הייעוצי של משרד החינוך.