דף הבית > המכתב של סלומאה
המכתב של סלומאה

המכתב של סלומאה

5 1
         

תקציר

מכתב שנכתב בעיצומה של השמדת קהילות גליציה באביב 1943 בידי סלומאה אוכס לבית לופט, שנמצא בעזבונו של גנרל בוורמאכט והתגלגל לתערוכה בברלין העכשווית, הופך בידיו של ההיסטוריון רם בן-שלום לסיפור תיעודי רחב יריעה. המכתב של סלומאה, בכתב ידה, מתאר לא רק את זוועות הטבח וההשמדה אלא נוגע בעמקי העלבון והחורבן שחשו היהודים הכורעים מול היורים בהם. בלשון צלולה ורבת כוח הוא מצליח להיות צעקה אדירה הרבה יותר מקולה של 'יהודייה אלמונית' – כפי שכונתה בפרסומים הגרמניים הראשונים של המכתב. זהו קול של איתן-טבע שהושתק; משהו החזק משירה ומקינה, גם אם הוא עתיד להיזכר בוודאי לצד הקינות היהודיות הגדולות מימי הביניים ולצד 'על השחיטה' של ביאליק.

רם בן-שלום, היסטוריון של יהדות ימי הביניים במקצועו, גילה כי המכתב הזה אינו אלא מכתבה של דודתו למשפחתה לפני הירצחה, וכי המכתב היה שמור במגירת שולחנו של אביו בביתו שבתל אביב. מכאן צמח מסע חיפוש מסועף, בעל ממדים מפתיעים בגודלם: חיפוש אחר רשת הזיקות המשפחתיות המקיפות את המכתב, אחר מהלך גורלה של משפחתו ושל קהילות פולין וגליציה לפני מלחמת העולם השנייה ובמהלך השואה ואחריה. מעבר לכך יורד המחבר לחקר רשת הידיעות שאפפה את מהלכי המלחמה וההשמדה בגליציה וגם לתולדות התיעוד הגרמני, מהלכי ההשכחה והזיכרון, דברי סופרים, עיתונאים ואמנים, המצטברים כאן לתמונה בעלת ממדים אפיים מובהקים.

בן-שלום עוסק בין השאר בחפצים שמילאו את בית הוריו, לצד הדיבורים, הספרים ומכלול אורח חיי משפחה ישראלית בדור הזה, ומוצא את הקורים העזים הטוויים בין הדורות, השתיקות והזיכרונות המבעיתים. הוא מוצא את הזרמים המקשרים בין חודשים של מחבוא בתוך בור (אביו שמואל בן-שלום, שרד כך בחורף שלאחר הירצחה של סלומאה והשמדת הגטו בטרנופול, כפוף ושחוח, מתחת לצריף ששימש מוסך לגרמנים) לבין צורות דיבור ושתיקה של המשפחה ששרדה. בדרך הזאת, ביד אמן, אורג בן-שלום סיפור שהוא בה בעת פואטיקה של חיים, ביקורת תרבות וניתוח עדין מאין כמותו של מעמקי העצמיות של היהדות הישראלית.  


מה חשבו הקוראים? 1 ביקורות
         
11/5/2025 11:26
5
ספר נדיר באיכותו: סוחף, מרתק, כבר מעמודיו הראשונים. קראתי בנשימה עצורה

מחיר באתר: 128 ₪

*משלוח חינם בארץ בקניה מעל 249 ש"ח 

מוצרים נוספים שיכולים לעניין אותך:

מתימן אל ציון

מתימן אל ציון

נעמי קהתי-ברונר
מחיר מכירה מודפס 106 ₪
אריתראה במדרון ההיסטוריה

אריתראה במדרון ההיסטוריה

חגי ארליך
מחיר מכירה מודפס 106 ₪
50% הנחה בקניית 3 ספרים
תומאס גפרסון והפיראטים של טריפולי

תומאס גפרסון והפיראטים של טריפולי

בריאן קילמיד
מחיר מכירה מודפס 99 ₪
50% הנחה בקניית 3 ספרים
שחמט בברלין

שחמט בברלין

גיילס מילטון
מחיר מכירה מודפס 108 ₪
חודש הספר 20% הנחה
היסטוריון בעזה

היסטוריון בעזה

ז'אן-פייר פיליו
מחיר מכירה מודפס 76.8 ₪מחיר מודפס קודם96 ₪
הפוליטי בזמן הקורונה

הפוליטי בזמן הקורונה

חדוה ישכר
מחיר מכירה מודפס 104 ₪