
ספונות
תקציר
ספר השנה של מכון בן־צבי — ספונות — בא למלא חסרון ניכר בשטח המחקר של ההיסטוריה הישראלית . תחומו הוא תחום עבודתו של המכון — חקר קהילות ישראל מסוף ימי הביניים ועד זמננו, בעיקר בארצות שהיו תחת שלטון האיסלאם והסולטאנים העותמאנים ששלטו מגבולות פרס ועד לקצות אפריקה המערביים ומהבלקאנים ועד לתימן.
בתחום מחקריו של המכון נכנסות גם ארצות דוברות פרסית והקהילות שבהודו.
באוסף המכון נתרכזו כתבי־ידות ותעודות לאלפים במקורו בתצלומים מגניזת בתי־הספרים הגדולים בארצות אנגליה, הולנד וארצות־הברית. על יסוד חומר זה כבר נתפרסמו מחקרים רבים בכתבי־עת עבריים ולועזיים, על־ידי עובדי המכון וחוקרים מחוצה לו, ואף נעשו צעדים למחקרים מקיפים.
שלושה תפקידים היו בפני המכון בגשתו ליסד בימה זו: א. לרכז את המקורות והמחקרים בבימה אחת ; ב. לעודד פירסומם של מקורות חשובים שאינם בעלי היקף של ספר, הגנוזים באוצרות המכון ובמקומות אחרים ; ג. להכשיר כוחות חדשים לשטח זה של מחקר על־ידי נתינת הדרכה ומתן אפשרות לפירסום העבודות בקובץ. שלושה מחקרים בקובץ זה הם — דרך משל — מבוססים על כתבי־יד מקוריים שבגנזי המכון והרבה תעודות מתצלומי המכון מתפרסמות בו, וכבר בכרך הראשון נמצאים משתתפים שזו להם הפעם הראשונה שמחקריהם בשטח זה רואים אור.
הספר הראשון מעיד על אפיו והיקפו של ספר השנה. הוא כולל מחקרים על קהילות הודו ומצרים, חלב ותימן, צפת וקורפו, תורכיה ואיטליה. מתפרסמים בו לאו דווקא תעודות מארכיונים ופנקסי קהילות אלא גם מקורות ספרותיים מקהילות המזרח בעלי חשיבות לתולדות התרבות והספרות ולקורות הכיתות בישראל. המגמה העיקרית — מקורות בעלי היקף ולא לקוטות, אף יתפרסמו בו מחקרים המבוססים על מקורות חדשים ויותן מקום גם לחקר הדיאלקטים של השפות שבהן דיברו יהודי המזרח.
מי יתן וימצאו הכוחות הדרושים ויתגלו כוחות חדשים שיתרמו מפרי מחקריהם לספונות ופירסומו התדיר של ספר השנה יובטח.