סמי מיכאל
סיפורם של מיעוטים
סמי מיכאל (1926-2019) היה סופר, מחזאי ומתרגם ואחד הקולות המובילים של התנועה הספרותית המזרחית בארץ. חלק ניכר מכתביו עוסקים בשאלות ונושאים של זהות, עקירה וצדק חברתי. הרומן המפורסם ביותר שלו, "חצוצרה בוואדי", מתאר את הסיפור הבלתי סביר של רומן בין אישה ישראלית יהודייה לגבר מוסלמי פלסטיני המתגורר בשכונה מעורבת בחיפה למרות המחסומים התרבותיים והפוליטיים ביניהם. זוהי רק דוגמה קטנה לאחד ממאפייני הכתיבה של מיכאל, כתיבה המעורבת חברתית ופוליטית, בחקר הזהות והשייכות שלה. כמו זו, גם יצירו רבות אחרות של מיכאל עוסקות בחוויות של יהודים מזרחים בישראל, אשר התמודדו לא פעם עם אפליה ודחיקה לשוליים בחברה הישראלית.
כתיבה שמשרתת את הנרטיב
מיכאל משתמש בכתיבתו כדי להדגיש את נושאים בוערים של מיעוטים, צדק חברתי ושוויון. מיכאל מיטיב להשתמש בכתיבה סגנון של ריאליזם קסום, טכניקה ספרותית הממזגת אלמנטים של הפנטסטי עם הממשי כדי להעביר תחושה של הסוריאליסטי והמעורער. טכניקה זו מאפשרת למיכאל לחקור נושאים ורגשות מורכבים באופן שהוא גם דמיוני וגם מעוגן במציאות. ב"סופה בין הדקלים" מיטיב מיכאל לתאר את חייו של נער בעיראק בעת מלחמת העולם השנייה, חיים הסובבים סביב אתגרים, זיקה לישראל והתרחשויות נעריות כמו אהבה. שילוב של אלו בכתיבה בסגנון של מיכאל מצליחה לשבות את לב הקוראים בסיפור המרגש.
פוליטיקה חברתית אנושית
ספריו של מיכאל הם רק דוגמה לחלק מתפוקתו הספרותית רחבה של סמי מיכאל. עבודתו עוסקת במגוון נושאים וז'אנרים ומאופיינת בעיסוקה בנושאים חברתיים ופוליטיים ובשימוש בריאליזם מאגי להעברת מורכבות החוויה האנושית, מה שהופך קריאת כל אחת מכתביו לחוויה מסוג שונה.