|
 01/05/2018
תקציר
"ביקשו חכמים לגנוז את ספר קהלת מפני שדבריו סותרין זה את זה" (שבת ל ע"ב). אני קהלת מציע קריאה חדשה של ספר קהלת, ומתייחס אליו כאל מחזה, מונולוג דרמטי, שבו בתוך אדם אחד יש מקהלת קולות. ארבע דמויות פנימיות מתווכחות אל מול אור השמש, המסמל את חיי האדם, אולם סופה של השמש לשקוע, וההבלים הרבים סופם להתפוגג. בעוד המקרא ברובו מספר את סיפורו של העם, מגילת קהלת מספרת את סיפורו של האדם. כל אדם הוא בן תמותה, וכל דעה על מה טוב לעשות בחיים נבחנת אל מול המוות הבלתי נמנע. מה יעשה "האדם שיהיה אַחֲרָי" בכל מה "שעמלתי ושחָכַמתי תחת השמש"? דמותו של רחבעם בן שלמה ופילוג ממלכת דוד ושלמה מרחפים בדממה ברקע השאלה, אך השאלה רלוונטית תמיד, לכל בני האדם בכל הדורות. בספר זה מציבים הרב יואל בן־נון והרב יעקב מדן את המגילה כוויכוח בין הקולות השונים בנפש ´אני קהלת´. עם זאת שני המחברים קוראים את המגילה בחלוקה שונה בין הקולות, ונפתחות שתי דרכים להבנת ספר קהלת, על בסיס עקרוני אחד. וכך בדומה לשיחה הפנימית המתקיימת בתוך קהלת עצמו, מתקיים גם דיאלוג בין שני מחברי הספר אני קהלת.
תגובות קוראים
ספרים נוספים שיכולים לעניין אותך
עד היום הזה
אמנון בזק
מאז ימי ההשכלה נחלקו לומדי התנ"ך לשתי קבוצות עיקריות: אלו המאמינים בקדושתם של ספרי המקרא
THE WORLD OF THE BIBLE FOR YOUNG RE
כללי
מגילת אסתר שלי עם מדריך לדיני הח
הרב יונה מצגר
ספר זה מגיש לילדים את מגילת אסתר ככתבה וכלשונה, ולצדה - הדרכה והסברה לדינים ולמנהגים המאפיינים את החג.
מושגי יסוד ביהדות כרך ג
הרב פנחס דורון שפלטר
פילוסופיה והתנ´´ך - התנ
חגי הופר
תנ"ך עברי-אנגלי בשלושה כרכים
מהדורה זו מאפשרת נשיאה נוחה בכיס, למטיילים, מדריכים, וכיו"ב.
במלכות ישמעאל, חלק א´
משה גיל
רדיקלית אז רדיקלית עכשיו מחודש
זקס יונתן
"היהדות היא הרגע המהפכני שבו האנושות מסרבת לקבל את העולם כמות שהוא ...בעידנים של סגידה לקולקטיב - אומה, מדינה, אימפריה -דיבר העם היהודי על כבודו וקדושתו של היחיד. בתרבויות שהתברכו כבר בזכותו של היחיד לעשות כאוות נפשו, דיבר עַם זה על משפט, על חובה ועל אחריות הדדית. לא היה עם שהתעקש, בעקביות ובמאמצים כאלה, על ריבונותו הגורפת של הצו המוסרי".
נחוש לענות על השאלה "מדוע להיות יהודי?", יוצא הרב יונתן זקס למסע בעקבות עיקרי הזהות היהודית. היהדות, על־פי זקס, הביאה לעולם את בשורת הצדק וכבוד האדם, בשורה אשר קראה תיגר על האמונות הרווחות בעת העתיקה - ואשר ממשיכה לאתגר את המוסר האנושי גם היום.
שפות השיח התלמודי
אריאל פורסטנברג
ספר זה מציע מפגש ייחודי וראשון מסוגו בין הפילוסופיה של השפה הטבעית, התפתחותם של מושגים והתלמוד הבבלי. לטענת המחבר בעזרת השפה הטבעית, ובמיוחד באמצעות האופן שבו מושגים נטענים במשמעות, ניתן לברר לעומק את הדינמיקה של ההתפתחות וההתהוות של קונספציות הלכתיות. הספר מציע כלים מתודולוגיים ופילוסופיים לבירור התפתחותו של השיח התלמודי ונחשפת בו הפילוסופיה של השפה התלמודית. במילים אחרות: מתברר ההיגיון התלמודי.
השפה הטבעית היא שפה דינמית ומתרחבת, וכך גם השיח התלמודי. הסוגיה התלמודית מעניקה למושגים המרכיבים אותה משמעות חדשה, המובילה למסקנות מרחיקות לכת שהתפתחו כמו מאליהן. המחבר מראה כי שתי פילוסופיות פוסט-ויטגנשטייניות מרכזיות של השפה הטבעית, משמשות יחד מצע להבנת התהוות השיח התלמודי. השיתוף בין שתיהן מספק מגוון של אפשרויות להתפתחות קונספציות תלמודיות שבהן אילוצים ומחויבויות מן העבר משתלבים בשיח של מושגי הווה. ניתוח הדיונים התלמודיים לאור שתי התפיסות הפילוסופיות הללו מלמד לא רק על היגיון תלמודי ייחודי, אלא גם מדגיש נקודות תורפה בפילוסופיה של השפה הטבעית במפגשיה עם שיח שבו מחויבות למסורת חזקה ורבת גוונים מתקיימת תוך כדי דיון עכשווי יצירתי. התלמוד הבבלי משמש אפוא, בשפות השיח התלמודי, גם מצע לבחינת גבולותיהן של פילוסופיות שפה מרכזיות.
מגילת תענית
בן ציון לוריא
המסורת הפוליטית היהודית כרך ב השתיי
וולצר מיכאל
מסכת שלום
אדמיאל קוסמן
ניסיון חדשני ומרתק לקשור ישן בחדש ולקרוא בשלושה סיפורים מקראיים ובגלגוליהם התלמודיים ולשאוב מהם השראה להבנה מחודשת של יחסים בין-דתיים ובין-תרבותיים.
אזן מלין תבחן
אוריאל סימון
מילות הקסם "אזן מלין תבחן" – שאבן עזרא עצמו מצטט מאיוב ל"ד, 3 – מיטיבות
לבטא את אחיזתו האיתנה של ראב"ע בדרך הפשט, הבוטחת בכך שאוזנו של המפרש,
הבקיא במקרא ובלשונו וכפוף לצווי ההיגיון והסבירות, אכן מיטיבה לשמוע את
דברו של הכתוב לאמיתו. מטרת הספר היא לא רק לכנס שלושה-עשר ממחקריו של
המחבר על דרכו הפרשנית של בעל הפשט הגדול, ולפרסם לראשונה בעברית שלושה
שראו אור רק באנגלית, אלא גם לתקנם, לעדכנם, להשלימם ולהרחיבם. ההפניות
הפנימיות וארבעת המפתחות מבריחים את פרקי הספר ועושים אותו במידה רבה
לחטיבה אחת. הספר עוסק בשאלות-היסוד של פרשנות אבן עזרא ותפיסת הדרש, הגדרת
הפשט, יחסי הגומלין עם קהל היעד, סודות ורמזים, לחצים פולמוסיים ובקשת
האמת, ביקורתיות ושמרנות, המחלוקת העקרונית עם חכמי התלמוד (בעיקר רשב"ם),
יחסו להיסטוריה ולמדעים, הפרשן בכבלי זמנו, המפרש שהיה למפורש ותולדות
כתיבת פירושים לפירושיו
|