|
 01/05/2019
להיות אנושי יצירתה הפילוסופית של אייריס מרדוק
יואב אשכנזי
קטגוריה:
פילוסופיה והגות,
הוצאה: כרמל
צומת ספרים
תקציר
במאי טלוויזיה מפורסם מחבל שוב ושוב בסיכוייו לאהוב ולהיות מאושר, מחריב את חייהם של הקרובים אליו, ומוביל את בנה המתבגר של אהבת נעוריו אל מותו בטביעה. מפקח מס ויוצר כושל מפתה את עצמו להתאהב באשתו הבוגרת ובבתו בת השמונה-עשרה של חברו, הסופר המפורסם, מוביל את חייו אל עברי פי פחת, אל תא הכלא ואל הודאה ברצח שלא ביצע. תֶמות אלה ודומות טורדות את הסופרת והפילוסופית איריס מרדוק, מהדהדות ברומנים הרבים מפרי עטהּ ובכתיבתה הפילוסופית. ספר זה מוקדש להצגת יצירתה של מרדוק, המתמקדת בשאלת היחס האנושי לאחרים ולעולם. באמצעות המסורת – שראשיתה בהגותם של קאנט ושל הגל, ושורשיה ברומנטיקה ובהשכלה – חותר ספר זה להציג את עבודתה במבט רחב וממוקד מטרה: לאפשר לקורא לראות בבהירות רבה את האופנים שבהם הוא עלול להיהפך לקריקטורה אנוכית, במקום לאישיות מוסרית, מקורית ויוצרת. הספר גם מציע אפשרות לקורא לחרוג ולהשתחרר ממצב זה באמצעות מאמץ להתבונן, לדמיין ולשנות את מערכת דימויָו הפנימיים לאורו של הטוב. מאמץ זה פירושו להיות אנושי.
תגובות קוראים
ספרים נוספים שיכולים לעניין אותך
הסימפסונים ופילוסופיה
כללי
המספח הקומוניסטי
בוריס גרויס
במסה הפילוסופית המאתגרת והמתסיסה, "המִסְפח הקומוניסטי" [2006], בוריס גרויס מציג את הקומוניזם כשותף לחלומם של פילוסופים..
החילוניות החדשה
ששון שלומי
החילוניות כעמדה פילוסופית זוכה בספרו של שלומי ששון לא רק לסינתזה ייחודית בין תיאוריות הדנות בהקשרים חילוניים, אלא גם בהבנה מקיפה ומעמיקה של התופעה
מיזוג אופקים מחשבה מדינית יהודית
בעריכת: דן אבנון / דוד מ´ פויכטונגר
מהם יחסי הגומלין בין מחשבה מדינית כללית למחשבה מדינית יהודית? האם ניתן להצביע על ביטויים של רעיונות מדיניים כדוגמת יחסי יחיד-קבוצה, צדק, חירות, שלטון וחוק, במחשבה היהודית הקלסית והמתחדשת? כיצד מתמזגות סוגיות הגותיות-פוליטיות מן העבר היהודי הקרוב והרחוק עם הווה ישראלי מתחדש?
ישזמן פרגמנטים
ראובני יותם
חלומות, מחשבות ותיאורים קצרים, מביא יותם ראובני תמונת מצב הבנויה על היפוכו של צו השעה.
מראליזם למשיחיות
אבי שגיא, דב שוורץ
טענת הספר היא, כי המלחמה הביאה לידי הבשלה וגימור מגמה שסתרה את האתוסים והמיתוסים הבסיסיים של הציונות הדתית הקלאסית. מלחמת ששת הימים “חילצה” את הציונות הדתית מהסקטוריאליות ומהדימוי הירוד שאפיין אותה בעבר.
רשת הזמן
הלפרין אלון
זמן הוא דבר כה בסיסי בחיינו עד שהוא נראה לעתים מובן מאליו. ואולם עצרו רגע וחשבו: מהו זמן?
לרפא עולם שבור
יונתן זקס
מאמר על הנתונים המידיים של התודעה
ברגסון הנרי
אנרי ברגסון (1859-1941), הפילוסוף הצרפתי ממוצא יהודי, היה מהפילוסופים הנודעים והמשפיעים ביותר של זמנו. כתביו והרצאותיו השפיעו עמוקות על הוגים צרפתים כמו סארטר, מרלו פונטי, לוינס ואחרים, ואף על וויליאם ג´יימס וה"פרגמטיזם" האמריקאי. כמו כן ניכרת השפעת ברגסון על האמנות הפלסטית (בעיקר ה"קוביזם") והספרות של תחילת המאה ה-20. כתיבתו, בסגנונה החופשי הייחודי, מטשטשת לעתים תכופות את הגבולות בין תחומיה השונים של הפילוסופיה ומערבת (בדומה לפילוסופיה של העת העתיקה) את תורת ההכרה והמטפיזיקה יחד עם האסתטיקה, הפסיכולוגיה, הפילוסופיה של המדע והפילוסופיה של המוסר והדת.
מאמר על הנתונים המידיים של התודעה (1892) הוא יצירתו הגדולה הראשונה של ברגסון, ונושאו העיקרי הוא בעיית חירות האדם. אולם כדי להגיע לדיונו הישיר בבעיה זו עובר ברגסון דרך ניתוחים, תובנות ורעיונות בתחומי עיון שונים ומגוונים. כאן עולים רעיונותיו המרכזיים החשובים – כגון מושג המֶשֶך, מושג הריבוי האיכותי, מושג האינטואיציה ומושג ההתפתחות – אשר אותם יוסיף לפתח בכתביו הבאים.
מהי פילוסופיה?
ז´יל דלז, פליקס גואטרי
פרשנות ומדעי האדם
צ´רלס טיילור
צ׳רלס טיילור, מחשובי ההוגים המדיניים של ימינו, מציע במסתו פרשנות ומדעי האדם את אחת
פילוסופיה של המשפט
גיאורג וילהלם פרידריך הגל
כתבים אסתטיים - מבחר
דני דידרו
סנגוריה על רמון סבונד
מישל דה מונטן
|