|
 01/01/2011
מלך והדיוט יחסם של חז´´ל לשלמה המלך
גלעד ששון
קטגוריה:
הסטוריה יהודית,
הוצאה: רסלינג
צומת ספרים
תקציר
שלמה המלך הוא מהדמויות המורכבות והמעניינות במקרא, בעיקר לאור המפנה החד שלו ושל מלכותו משיא לשפל. שלמה החל כמלך חכם ועשיר שבנה את בית המקדש, אבל סיים את חייו בשיתוף פעולה עם העבודה הזרה של נשותיו הנוכריות הרבות בשעה שממלכתו נחלשה. מורכבות זו ריתקה גם את חז"ל, והוא קיבל התייחסות נרחבת ביצירותיהם. בספר הזה נאספו המקורות התלמודיים והמדרשיים שעוסקים בשלמה על פי נושאים מרכזיים בביוגרפיה שלו: חכמתו, ספריו, בניית בית המקדש, נישואיו לבת פרעה, חטאיו וקשריו עם שדים. ניתוח המקורות האלה חושף את עמדות חז"ל בכמה סוגיות: חכמת התורה לעומת החכמה ההלניסטית, היחס לספרי המקרא שיש בהם בעיות תיאולוגיות ומוסריות, חטא הגאווה, השדים בעולמם של החכמים, משיחיות יהודית ונוצרית ועוד. לא אחת מתברר שעמדות החכמים נובעות מתוך התמודדותם עם בעלי גישות אחרות ביחס לשלמה, מבית (בתי מדרש אחרים) ומחוץ, בין שהם בני ברית (יהודים-הלניסטיים) ובין שאינם בני ברית (נוצרים ופגאנים). מניתוח המקורות עולה שהחכמים התלבטו בשאלה כיצד להסביר את המעבר החד של שלמה ממצב קיצוני אחד למשנהו. כיצד מלך שהגיע לשיאים יוצאי דופן הופך את עורו? בעוד שהיו חכמים שהשלימו עם התיאור הזה, התנגדו לו חכמים אחרים אשר ביקשו לראות את שלמה כדמות אחידה. יש שראו בשלמה דמות אחידה וחיובית – מלך שלא חטא בסוף ימיו. לעומתם, ראו חכמים אחרים בשלמה דמות שלילית שלא הגיעה כלל לשיא, וכבר בשלבים הראשונים של מלכותו נגלו מגרעותיו. ד"ר גלעד ששון חוקר ומלמד בתחום מדרש האגדה ומחשבת חז"ל באוניברסיטת בר אילן ובמכללות האקדמיות אוהלו וצפת. |
תגובות קוראים
ספרים נוספים שיכולים לעניין אותך
מכתבי העתים: עיתונות ההשכלה מ-1820
משה פלאי
הספר כולל מפתחות מוּערים ומונוגרפיות על שמונה כתבי-עת עבריים של ההשכלה בהולנד, גליציה, גרמניה וליטא שיצאו לאור במחצית הראשונה של המאה הי"ט (תק"פ–תר"ו).
לאומיות שונה, אזרחות שווה!
מרקוס זילבר
איך מסדירים את היחסים בין רוב אתני-לאומי לבין מיעוטים? כיצד מיישבים שוני אתני-לאומי עם שוויון אזרחי במרחב רב-אתני, רב-לשוני, רב-דתי?
מדוד עד דוד לא קם כדוד
גבאי שלמה
הברית הישראלית
יואב שורק
על האפשרות וההכרח לכונן יהדות ישראלית כחוליה עכשווית של המסורת והברית.
בארץ האבות של הטאליבן
יצחק בצלאל
הספר בארץ האבות של הטליבאן עוסק בתולדות היהודים באפגניסטן, בעיסוקיהם הכלכליים, ברבניהם, לשונותיהם, שמותיהם, סיפורי העם שלהם ועוד. הוא משלב, כמו-כן, בדרך מקורית, בין תולדות התפוצה האפגנית לבין תולדות בית האב המשפחתי ´בצלאל´, כהדגמה לתפוצה זו.
אלף לילה ויום פרהוד וציונות בבגד
אדי מור
סיפורו של אדי מור על ילדותו בבגדד. מספר על חייו, משפחתו ועל הציונות ואהבת ישראל. בן למשפחה מרובת ילדים בימים של פרעות ושנאה כלפי היהודים.
מרד ויצירה בהגות הציונות הדתית
מיכאל אדמון
הספר מציג את הגותו של משה אונא (1989-1902), מראשי הקיבוץ הדתי, הוגה דעות חלוץ ואיש עשייה
לתקן עם
ישראל ברטל
פרקי הספר מביאים את סיפוריהם של זרמים רעיוניים, ארגונים פוליטיים ותופעות חברתיות, ששינו את פניה של החברה היהודית בעת החדשה והשפעתם ניכרת עד עצם היום הזה
ספר היחס לאליהו כרמי
סימון מרגן-אוחנא
לא רק קפקא והגולם
רותי בונדי
מה ידוע לנו על השבט הקטן של יהדות צ´כיה ומורביה? כמעט לא כלום. קפקא והגולם, במקרה הטוב
הציונות המשיחית של הגאון מווילנה המ
אטקס עמנואל
בין בבל לארץ ישראל
מאיר בן שחר ג´פרי הרמן ואהרון אופנהיימר
בין בבל לארץ ישראל: מחקרים מוגשים לישעיהו גפני כולל מחקרים של עמיתים ותלמידים בתחומי העניין של בעל היובל, המשתרעים מארץ ישראל ועד לבבל וליתר תפוצות ישראל, ומן העת העתיקה ועד לעולמה של חכמת ישראל.
השער הראשון, בבל, עוסק בהיבטים שונים של החיים היהודיים בבבל התלמודית.
השער השני, ארץ ישראל והתפוצות, בוחן את חייהן של קהילות ישראל באגן הים התיכון בעת העתיקה: דמותן של קהילות שונות והבדלים ערכיים ותרבותיים בין הקהילה היהודית בארץ ישראל לקהילות בתפוצות.
השער השלישי, עיונים בספרות חז"ל, דן בספרות חז"ל ובזיקות שבינה לבין הספרות היוונית-הרומית ויצירתם של אבות הכנסייה.
השער האחרון, מבטים מן העת החדשה, מאגד מחקרים המלמדים כיצד המורשת התרבותית והערכית של יהדות העת העתיקה המשיכה לפכות ולהדהד במאות התשע עשרה והעשרים.
לצבי ולגאון משבתי צבי אל הגאון מווי
ליבס יהודה
לצבי ולגאון: משבתי צבי אל הגאון מװילנא, כולל קובץ מחקרים ײחודי בסוגו וחדשני פרי יצירתו של פרופ´ יהודה ליבס, גדול חוקרי המשיחיות השבתאית בדורנו.
צפת בתקופת המנדט 1918-1948
עבאסי מוסטפא
|