|
 01/10/2015
תולדות תורת הסוד העברית ימי הביניים
יוסף דן
קטגוריה:
יהדות , קבלה, הסטוריה יהודית,
הוצאה: מרכז זלמן שזר
צומת ספרים
תקציר
תולדות תורת הסוד העברית הוא ניסיון ראשון לסקור מזווית ראייה היסטורית את תולדותיה של תורת הסוד העברית. המושג "תורת הסוד" הוא מושג פנימי בתרבות העברית, והוא כולל, בראש ובראשונה, את "מעשה בראשית" – הקוסמוגוניה (מעשה הבריאה) והקוסמולוגיה (מבנה המציאות ומהלכיה) ואת "מעשה מרכבה" – תורת האלוהות, מבנה העולמות העליונים ותורת המלאכים (אנגלולוגיה). לכך יש להוסיף את האסכטולוגיה, האפוק-ליפטיקה, המשיחיות, המאגיה והדמונולוגיה. תולדות תורת הסוד העברית סוקר את הנושא בעת העתיקה ובימי הביניים: בעלי הסוד באשכנז ובראשית הקבלה וההתפתחות בדור הזוהר בספרד, בפרובנס ובאיטליה, מתוך תקווה שניתן יהיה להמשיכו עד תקופת הרנסנס והעת החדשה. תולדות תורת הסוד העברית – ימי הביניים דן בעשרות הרבות של החוגים והיוצרים בתחומי הסוד והמיסטיקה שפעלו מתקופת הגאונים ועד גירוש ספרד. שתי קבוצות עומדות במרכזו של פרק מעצב זה בתולדות תורת הסוד: בעלי הסוד באשכנז בשלהי המאה הי"ב ובמאה הי"ג ("חסידי אשכנז"), והמקובלים שפעלו בעיקר בספרד, בפרובנס ובאיטליה, למן סוף המאה הי"ב ועד דור הגירוש. בחוגים אלה נתבססה התפיסה המרובדת של האלוהות – בעיקר תורת הכבוד באשכנז ותורת הספירות האלוהיות בקבלה – העוסקת בכוחות שונים בעולם העליון שעִמם מתקשרת נשמתו של האדם. יצירותיהם של בעלי הסוד במאות הי"ב והי"ג שימשו תשתית ורקע לתקופת השיא בתולדותיה של תורת הסוד היהודית, שלהי המאה הי"ג וראשית המאה הי"ד, שבה נוצר ספר הזוהר ונקבעו מסלולי התפתחותה של תורת הסוד העברית. הכרך הנוכחי עוסק בספר הזוהר.
תגובות קוראים
ספרים נוספים שיכולים לעניין אותך
אי קרוב רחוק
יוסי בן-ארצי
התיישבות יהודית חקלאית בקפריסין 1883-1939
ניגון הלב / שאול מייזליש
מייזליש שאול
הרבי מפיאסצנה, שנלכד בימי השואה בגטו ורשה, הצליח לחשל את רוח בני עדתו ולעודד אותם למאבק רוחני ופיזי כאחד.
כחש האיש שמכר את נשמתו לשטן
בן הכט
"קסטנר מכר את נשמתו לשטן". בעין חדה, בתנופה, בלהט מוסרי ובכישרון סיפורי נדיר, מחזיר אותנו הכט, למשפט הדרמטיב תולדות המדינה.
בין בבל לארץ ישראל
מאיר בן שחר ג´פרי הרמן ואהרון אופנהיימר
בין בבל לארץ ישראל: מחקרים מוגשים לישעיהו גפני כולל מחקרים של עמיתים ותלמידים בתחומי העניין של בעל היובל, המשתרעים מארץ ישראל ועד לבבל וליתר תפוצות ישראל, ומן העת העתיקה ועד לעולמה של חכמת ישראל.
השער הראשון, בבל, עוסק בהיבטים שונים של החיים היהודיים בבבל התלמודית.
השער השני, ארץ ישראל והתפוצות, בוחן את חייהן של קהילות ישראל באגן הים התיכון בעת העתיקה: דמותן של קהילות שונות והבדלים ערכיים ותרבותיים בין הקהילה היהודית בארץ ישראל לקהילות בתפוצות.
השער השלישי, עיונים בספרות חז"ל, דן בספרות חז"ל ובזיקות שבינה לבין הספרות היוונית-הרומית ויצירתם של אבות הכנסייה.
השער האחרון, מבטים מן העת החדשה, מאגד מחקרים המלמדים כיצד המורשת התרבותית והערכית של יהדות העת העתיקה המשיכה לפכות ולהדהד במאות התשע עשרה והעשרים.
שירת ההגות
אפרים חזן ודב שוורץ
עיונים ביצירתו של ר´ יהודה הלוי
מגילת אחשוורוש
עזגד גולד
מגילת אסתר ריתקה את דמיונם של קוראיה ומפרשיה במשך אלפי שנים. עלילותיהם
של אחשוורוש, המן, מרדכי ואסתר בשושן הבירה הצמיחו חג נוסף בלוח השנה
היהודי – חג פורים. ספרו של עזגד גולד מציע פרשנות חדשה למגילה ובעקבותיה
למנהגי חג הפורים.
גלותו וגאולתו של העם היהודי
דב בן-מאיר
הקדר ממודיעין
איליה נמצוב
תולדות יהודי רוסיה - כרך 3
מיכאל בייזר (עורך)
סיפורה של קהילה יהודית רבת-פנים – ראשיתו בעת העתיקה באזורים שמצפון לים השחור, ועד לאחר קריסת ברית המועצות בשלהי המאה העשרים.
מלחמות ליובאוויץ
לוריא איליה
שודדי ים יהודים בקריביים
אדוארד קריצלר
יהודים נועזים והרפתקנים שבחרו לחיות חיים של שודדי ים פורעי חוק. בספינותיהם, שנשאו שמות כמו "שמואל הנביא" ,"אסתר המלכה" ו-"מגן אברהם", תקפו היהודים הללו ובזזו את הצי הספרדי אגב כריתת בריתות עם בעלי כוח אירופיים אחרים, בכדי להבטיח את ביטחונם של יהודים החיים בסתר.
הבעל שם טוב האיש שבא מן היער
רועי הורן
קריאות חדשות בתורתו ובדמותו של מחולל החסידות
באוהלי ישמעאל: תולדות היהודים בארצו
מרטין גילברט
|