|
 01/03/2016
קאנט ופרויד על מקור החוק המוסרי
רועית דהן
קטגוריה:
פילוסופיה והגות, חוק ומשפט,
הוצאה: רסלינג
צומת ספרים
תקציר
האם חופש הרצון של האדם אינו אלא אשליה? האם האדם הוא אובייקט לחקירה וניתן להסביר את מכלול התנהגויותיו על ידי רדוקציה לתהליכים נוירולוגים, ביולוגים וכו´, או שמא קיים ממד נוסף באדם, בבחינת אישיות סובייקטיבית שאינה ניתנת לאובייקטיביזציה? הדיון בשאלות אלה רחב והוא מקיף גישות פסיכואנליטיות פוסט-פרוידיאניות, חוקרים ממדעי המוח, פילוסופים, סוציולוגים אנשי דת וכו´. ספר זה מבקש לשרטט את קווי היסוד לשיח פילוסופי ופסיכואנליטי בשאלות אלה, תוך כדי השוואה בין שניים מגדולי ההוגים של עידן הנאורות: עמנואל קאנט וזיגמונד פרויד. מוקד הדיון יהיה בניסיון להבין את רגע הבחירה האתית של האדם ולהצביע על מקורות החוק המוסרי והמניעים לפעולה המוסרית. יחד עם זאת, כותרת הספר עשויה לעורר תמיהה: כיצד ייתכן שתורותיהם של שני הוגים אלה נתפסות כבסיס אחיד לבירור שאלה זו? שהרי ההבנה הרווחת מדגישה את תפיסת התבונה של קאנט כמקור לחוק המוסרי, ואילו פרויד נתפס כמי שמציע תיאור אמפירי – הן של מבנה הנפש והתפתחותה והן של מערכות הערכים שמסדירות בתרבות את חייהם של בני האדם.
רועית דהן טוענת שההשוואה הרווחת הזאת חסרה ומסתירה את הדמיון העקרוני במכלול הגותם כיסוד לתפיסה מקיפה של דמות האדם. דהן מראה שיש להעמיד השוואה זו על דיוקה על ידי דיון מקיף ברכיבים אמפיריים של תיאור טבע האדם על פי קאנט, והשוואתם לדיון האמפירי המוכר של פרויד, כמו גם על ידי דיון מקיף בעמדת פרויד ביחס לתפקיד הראוי של התבונה בחיי הפרט, והשוואתו לדיון הנורמטיבי המוכר של קאנט.
רועית דהן היא ד"ר לפילוסופיה, אנליטיקאית קבוצתית, מרצה לפילוסופיה במכללת סמינר הקיבוצים ובמוסדות אקדמיים נוספים בארץ.
תגובות קוראים
ספרים נוספים שיכולים לעניין אותך
העליונים מהדורה מורחבת - העליוני
נעמי לויצקי
למרים נאור יש נשק סודי שבו היא שמה את מבטחה. השרדוקס, ואולי נכון יותר לקרוא לו השרלוק... השרדוקס הזה הוא הסוד הכי כמוס בבית המשפט העליון.
עבירות ועונשים
שלמה גיורא שוהם, גבריאל שביט, גבריאל קאבאליון, תומר עינת
המדריך המשפטי שכל אחד צריך בבית
עו"ד דריה כנף
חסר במלאי, השגת הספר תאריך את משך הטיפול בהזמנה. המדריך המשפטי שכל אחד צריך בבית מספק תשובות ופתרונות לשלל סוגיות משפטיות נפוצות מחיי היומיום. הספר דן בשאלות בתחום העבודה, המשפחה, הבית והממון בלשון בהירה ובגובה העיניים, מציג את החקיקה והתקנות הקיימות, והכי חשוב - מספק פתרון שכולל גם תשובה פסקנית על השאלה "צריך עו"ד?" (בדרך כלל - לא!).
בשם החוק
דינה זילבר
על אחד הקירות במשרד המשפטים תלוייה שורה של פורטרטים. אלו הם אחד עשר היועצים המשפטיים לממשלה שכיהנו בתפקיד מאז קום המדינה. האחד עשר שתלויים כך על הקיר — חנוטים בחליפותיהם וחנוקים בעניבותיהם — עמדו במרכזן של הפרשיות המשפטיות שטלטלו את המדינה.
הארנק והחרב - המהפכה המשפטית ושברה
דניאל פרידמן
כיצד אפשרה התערערות המערכת הפוליטית את העצמת כוחה של מערכת המשפט? כיצד עבר כוח שלטוני אדיר מהגופים הנבחרים, הממשלה והכנסת, לגופים ממונים?
הגנה על זכויות האישה
מרי וולסטונקרפט
חיבור חלוצי במלוא מובן המילה, כתב אישום נוקב כנגד שעבודו החברתי, פוליטי, כלכלי ותרבותי של המין הנשי.
ארגז כלים למתגרש
שני ליבמן
הליך גירושין מהווה את אחת החוויות הקשות ביותר שאותן חווה אדם במהלך חייו. בצד העבר המשותף שנקטע, המטענים הרגשיים הכבדים, חוסר הוודאות והדאגה לעתיד, יש צורך בקבלת החלטות בעלות השפעה קריטית על איכות החיים העתידית במובנם הנפשי, החברתי, הכלכלי והפיזי. כאשר מעורבים ילדים בתהליך הגירושין ההחלטה קשה אף יותר וההתלבטויות סביב העתיד מוסיפות לחץ רב לסיטואציה המורכבת והקשה ממילא.
צירי פיטורים
תושב אייכנר נירית
הספר צירי פיטורים עוסק באחת הסוגיות המורכבות ובאחד העונשים הכבדים לאמהות עובדות-פיטורים בהיריון.
יש מאין
יצחק ברנד
עסקאות בנכסים מופשטים במשפט התלמודי
לתפור חף מפשע
סדובסקי חיים
לפקח ולהעניש הולדת בית הסוהר
מישל פוקו
"הצורך בענישה ללא עינוי מנוסח תחילה כזעקת לב או טבע נזעם: אפילו ברע שברוצחים, דבר אחד לפחות יש לכבד בשעה שמענישים – ה´אנושיות´ שלו.
סוגיות משפחתיות בעיניים משפטיות
דפנה הקר
משפחות גרושות, משפחות חד־מיניות ומשפחות שנוצרו בעזרת טכנולוגיות פריון הן כבר לא מחזה נדיר, והן מבטאות חירות חדשה שיש לגברים ולנשים לעצב את הביוגרפיות המשפחתיות שלהם.
מחקרי משפט
כרך ל - חוברת 1
שמואל בכר/איתי קריידן - "דייט" עם המשפט: על אתרי הכרויות. נתנאל דגן - קריאה הרמונית של רצף הענישה בישראל. רוני רוזנברג - תחולת סעיף 34ב לחוק העונשין. גדעון ספיר/שאול שארף - חוקתנות עממית. לאון אנידג´ר - אקטיביזם של בעלי מניות איתן יחיאל קידרון - סייג לאחריות פלילית לסחר באברים.
בית דין מכין ועונשין העשייה הפלי
אהרן קירשנבאום
מחקר יסודי, מקיף וסמכותי על הענישה הפלילית [פנולוגיה] בעם ישראל – תורתה ותולדותיה.
|