תקציר
ב-5 ביוני 1967 נשמע צלצול בדלת ביתו של עובדיה ירושלמי בקהיר ושני אנשי ביטחון בלבוש אזרחי דרשו ממנו להצטרף אליהם לתחנת המשטרה כדי לבדוק דבר-מה. אמו נתנה לו בגדים וכסף, אך הם ציינו שאין צורך בכך כי זה עניין של חמש דקות בלבד. ירושלמי, סטודנט צעיר לכלכלה באוניברסיטה האמריקאית בקהיר, שוחרר רק לאחר כשנתיים. הוא ועוד כמה מאות יהודים שנעצרו עמו הוחזקו במעצר בתנאים קשים עד שלוש שנים, ללא הליך משפטי, רק בשל יהדותם.
ירושלמי, שחקר בעבר את העיתונות היהודית במצרים במאות התשע-עשרה והעשרים, פורש בפני הקורא את סיפור האירועים הקשים שעברו על היהודים שנותרו במצרים ביוני 1967. בלשון קולחת ומרתקת שרטט תמונה מלאה של האירועים כפי שחוו מבפנים העצירים, וכפי שנראו וטופלו מבחוץ בידי ממשלת ישראל, מדינות זרות, ארגוני סיוע יהודיים ושאינם יהודיים. על סמך עיון שיטתי במסמכים רשמיים, בעיתונות בת הזמן, בספרי זיכרונות ובמחקרים היסטוריים כוללים יותר השכיל ירושלמי להעמיד מחקר עתיר חידושים במידע, אך בעיקר מעורר לתובנות נוקבות על יהודי מצרים ועל מדינת ישראל ויחסה אליהם.
תגובות קוראים
לחץ לסגירה
![]() ספרים נוספים שיכולים לעניין אותך
חוכמת המהססהספרות הביוגרפית שנכתבה לאחרונה על לוי אשכול מספקת מידע רב על אודותיו
ומאפשרת לחשוף את הרבדים הפסיכולוגיים והקונצפטואליים שהניעו את החלטותיו
לסכסוך הערבי־ישראלי ואשר עיצבו את השקפתו הביטחונית והמדינית.
אני אמא והבית הלאומיעופר חוזר אל מחוזות ילדותו ונעוריו בשכונת רחביה בירושלים של שנות הארבעים. הוא משוטט בעברו דרך מכתבי האהבה הרבים שקיבלה אמו.
אל אחוזה הקטנה"אל אחוזה קטנה" הוא קובץ סיפורים אוטוביוגרפיים על חניכה והתבגרות, המצטיינים באותנטיות, ויוצרים אמפטיה אצל הקורא.
אולי הוא עוד יבוא...ב-16 ביוני 1946, כשעה לפני חצות החריד פיצוץ עז את שלוות כפר אֶ-זיבּ ואת המחנות הבריטיים הסמוכים לו בגליל המערבי. התלבטויותיו של אדם ישרבפורטרט מעמיק ומרגש זה של אבי תורת הקוואנטים, עוקב ההיסטוריון הנודע ג´ון היילבורן אחר עלייתו של מקס פלנק לפסגת המדע הגרמני, ומתאר את ייסוריו המוסריים והרוחניים של פלנק, בשעה שתחושת החובה שלו והרגליו לשלרת את מולדתו ואת המדע התנגשו עם המציאות של מלחמות העולם והאכזריות של הרייך השלישי, ואת הבחירות המכאיבות שעמדו בפניו בשעה שניסה לבנות תיבת נוח כדי להציל בה את המדע הגרמני מהמבול הנאצי.
הגדת רותתמיד נהנתי לספר סיפורים: ביחוד אהבתי את סיפורי המשפחה שעברו מדור לדור וחזרתי לספר אותם בכל הזדמנות ולפני כל מי שהיה מוכן להטות להם אוזן. שמחתי להיווכח בכל פעם מחדש שמאזיניי מתפעלים מאישיותם של אבותיי המייסדים וממעשיהם. ההחלטה לכתוב ספר זה נולדה מתוך הקשבה לקולות הללו. ספר זה הוא לקט של אגדות, מעשיות וסיפורים שקרמו עור וגידים ויצרו מסכת חיים שלמה. הגדת משפחה אחת לדורותיה, הגדת רות.
|