אבן אלשנטאש
תקציר
ספר זה הוא המשכו של הספר הראשון במפעל הפרסום המלא של שירי המחבר המרתק יוסף אבן אביתור המכונה אבן אלשנטאש, בן שלהי המאה העשירית וראשית המאה האחת-עשרה. הוא היה מראשוני האסכולה הספרדית, שראשיתה בספרד המוסלמית, ואחריתה במצרים הפאטמית, שם הוא היה ברבות הימים לראש הקהילה הארץ ישראלית. אבן אלשנטאש היה מחבר פורה במיוחד, וכתב ללא לאות לקהלים המקומיים, הן בספרד והן במצרים. בכרך זה אנו מפרסמים את פיוטי הסליחות וההושענות שלו הנוהגות בחג הסוכות בקהילות ספרד עד ימינו. במבוא אנו מצביעים על צורות ותכנים שנחשבו מאוחרים יחסית, שאבן אלשנטאש היה ממציאם ואלה היו המקור לכל ממשיכיו, ביניהם גדולי המשוררים הספרדיים, כגון שלמה אבן גבירול.
הפיוטים רואים אור בפעם הראשונה במהדורה מדעית, הכוללת פירוש ורשימת חילופי נוסח, המבוססת הן על קטעי גניזה עתיקים והן על כתבי יד של מחזורי ספרד מימי הביניים.
הספר יוצא לאור בשיתוף פעולה בין פרופסור יוסף יהלום מהאוניברסיטה העברית ובין תלמידו לשעבר פרופסור נאויה קצומטה מאוניברסיטת קיוטו.