
שקיעה על הר כנען
תקציר
"אהבה היא ראשיתו, תוכו ואחריתו של כל דבר", כדברי המשורר והפילוסוף הצרפתי – לָה פוֹנְטֶן. ומכאן, עם ציון יובל שנים ליצירתי, מוצאת לנכון להעניק לך את חלקה השלישי לטרילוגיית שירת האהבה שלי, החובקת כשמונים שירים (לאחר המבחרים הקודמים – "בשם האהבה", 2000, 2002, 2005; ו"ערב של פריז", 2020).
כל עת שאנו חיים, אנו אוהבים, והרי אין מרפא לאהבה, אלא להמשיך לאהוב; מה שבא לידי ביטוי בששת השערים הדנים בסוגיה העתיקה בעולם, שמשוררים רבים שברו את קולמוסם בה.
השער הראשון נסמך על שירו הידוע של גדול הליריקנים – היינריך היינה, "בחודש מאי היפהפה", המדגיש את תרומתה של עונת האביב לסוגיה זו.
השער השני – "מתנות אהבה" – מצביע על התשורות היקרות בסגולתה של האהבה להעניקנו.
השער השלישי – "מה יפה המרחק בינינו" – מלמדנו כי גם המרחקים אינם מחבלים באהבה (אם אכן קיימת היא בתוכנו) ואולי אף מעניקים לה מס ערך מוסף ומשמרים אותה.
השער הרביעי – "גשם על כסוף הלילה" מצביע על ייחודם של הערב והלילה כתבלין מיוחד ומעודן לסוגיה המדוברת.
השער החמישי – "קסם וסוד" – מאיר לנו את הקסום והרז שבאהבה והשער השישי – "מוסיקה, אש ומים" – שר בצלילים מוסיקליים את סגולותיה המופלאות של האהבה המאירות ומחממות כאש וזורמות כמים הזכים לאלו הזוכים בה.
ראוי לציין, כי אחד המאפיינים המייחדים קובץ זה טמון בעובדה כי אין בספר זה גלישה לארוטיקה זולה, שכה אופיינית לשירת האהבה בת-זמננו (כפי שציינה ד"ר מנוחה גלבוע בנימוקי וועדת השיפוט בטקס הענקת פרס האישה היוצרת - 1996). דומה ואין כלל צורך בארוטיקה זו, והיא מתייתרת לחלוטין כשמדובר בשמירה על אמות המידה המסורתיות של השירה הקלאסית, תוך הקפדה על מצלול ומקצב, שכמעט ונעלמו ממחוזותינו, ויחד עם זאת, חידושי ניבים וביטוי בלשון העברית.
דווקא בימים קשים אלה, הפוקדים אותנו כשבני אדם איבדו בהינף יד את כל היקר להם בִּן בוקר אוקטובר ארור, מן הראוי היה, קורא יקר, להיעצר ולהתוודות לספר זה, העשוי גם לשאת נחמה ומזור לצעירים ולבוגרים כאחד, כדברי השיר "לוח שנה" המופיע בגב הספר העשוי לשמש נר תמיד לאוהבים באשר הם.