דף הבית > אפקט הטלומרים
אפקט הטלומרים
תקציר
אפקט הטלומרים
מאת דר' (PhD) אליזבט בלקבורן זוכת פרס נובל ב-2009 לפיזיולוגיה או לרפואה עבור גילוי המבנה המולקולרי של הטלומרים, קצות הכרומוזומים המגוננים עליהם, וגילוי הטלומראז, האנזים המזין את הטלומרים. היא נשיאת המכון ע"ש סאלק (Salk) ופרופסורית אמריטוס באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו.
ו דר' (PhD) אליסה אפל
מה גורם לאנשים להזדקן בצורות שונות?
מה הסיבה להבדלים בקצב ההזדקנות? מדוע יש כאלה שמגיעים לגיל זקנה נמרצים וצלולים בשעה שאחרים, צעירים בהרבה, חולים, תשושים, ומטושטשים?
בקוטב אחד נמצאים אלה הסבורים שתהליך ההזדקנות נקבע על ידי הטבע. הוא לא בשליטתנו. במיתולוגיה היוונית ביטאו את הרעיון באמצעות הסיפור של אחיות הגורל ( Fate ) שלוש זקנות המתכנסות סביב התינוק בימים שלאחר הלידה. אחת טווה את חוט הגורל, השנייה קובעת את אורכו והשלישית גוזרת אותו. משך חייו של אדם כאורכו של החוט. לאחר שאחיות הגורל סיימו את מלאכתן, גורלו של אדם נחתם.
אותו רעיון ממשיך להתקיים גם היום, גם אם מגובה בסימוכין מדעיים יותר. בגרסאות העדכניות של הטיעון המצדד ב"טבע", בריאותו של אדם נשלטת בעיקר על ידי הגנטיקה. אפשר ש"אחיות הגורל" כבר לא מסתודדות סביב העריסה, אבל הקוד הגנטי קובע, בצורה כללית, את תוחלת החיים ואת הסיכוי לחלות במחלות לב וסרטן עוד בטרם נולד אדם.
0 ביקורות