ופתאום היתה מלחמה
תקציר
למה לא אמרו "היכון למלחמה"?
למה?
כבר 15 שנה שאבירם ברקאי חוקר את מלחמת יום הכיפורים. המלחמה שמדינת ישראל עדיין נושאת את מטענה הטראומטי. לאחרונה הוא הרגיש שדי. הגיע הזמן להשתחרר מלפיתתה. אבל לא לפני שיסגור עוד פינה
אחת — איך קרה שהאחרונים לדעת על המלחמה, ולהתכונן כראוי לקראתה, היו דווקא מי שפגשו בה ראשונים — הלוחמים המועטים בסיני וברמת הגולן?
ברקאי שקע בפרוטוקולים, צלל לנבכי הארכיונים, ניהל שיחות ארוכות עם לוחמים, מפקדים וחוקרי מודיעין. הממצאים המטרידים נערמו. רשימת האחראים התארכה (לא, אי אפשר להטיל את הכול על אמ"ן ו"הקונצפציה"). שורת החמצות קשה לעיכול נחשפה.
פתאום הייתה מלחמה מספר את סיפורה של יממה אחת. שבת, יום כיפור, אוקטובר 1973.
שבת שכמעט כל מה שהיה יכול להשתבש בה — השתבש.
שבת שכמעט כל מה שהיה צריך לקרות בה — לא קרה.
שבת שטרפה את החיים של דור שלם. אולי גם את אלה של ברקאי.
אבירם ברקאי חוקר וכותב על מלחמות ישראל, מחבר הספרים: על בלימה - סיפורה של חטיבת השריון 188 במלחמת יום הכיפורים; בשם שמים - קורותיה של טייסת הפנטומים 201 במלחמת יום הכיפורים; משק כנפי הטעות - סדרת ראיונות עם האלוף אלי זעירא ובכירים נוספים בעקבות מקורות הערכת המודיעין השגויה טרום מלחמת יום הכיפורים; אנחנו על השחור - סיפור לחימתה של חטיבה 500 המורחבת במלחמת שלום הגליל; מעשה שלא היה – הפרכת תיאוריית הקונספירציה המרכזית של מלחמת יום הכיפורים;
אף על פי כן – אבני דרך בסיפור העם הנבחר והסכסוך הישראלי־פלסטיני. נוסף על כך, הוא מורה דרך, מרצה, מדריך נהיגה מתקדמת ומחברם של 12 ספרים בנושאי ג'יפים, אופנועים, חילוץ, טיילות־שטח, וגם של ספר ילדים אחד, בשביל הנשמה.
פתאום היתה מלחמה הוא ספרו ה־19.